Wednesday, 15 January 2014

Mengapa berkasut lebih baik dari berselimut?Assalamualaikum wbt..

Berbulan lama tidak menulis. Menulis di blog atau facebook. Sifat menulis semakin terkikis. Entah mengapa. Mungkin kerana idea lambat mencair kesan musim sejuk yang menggigit tulang di Bumi Jordan. Idea dan buah fikiran selalu berlari lari,tapi aku malas mengejar. Bukan kerana tidak pantas mengejar atau berkaki ayam. Mungkin kerana tidur berselimutkan hirom (selimut tebal) dalam kesunyian salju lebih menjadi pilihan biarpun itu adalah pilihan terburuk.

Biarlah. Itu cerita sewaktu zon selesa menghimpit jiwa.

Jom mendengar cerita tatkala aku keluar dari zon ini.

Alhamdulillah,3 hari yang lepas semua markah bagi subjek peperiksaan sudah keluar. Aku yang di semester terakhir tahun terakhir secara tidak rasminya menggelarkan diriku sendiri  Graduan Universiti Al-alBayt.

3tahun satu semester.

Itulah tempoh pengajianku untuk Ijazah Sarjana Muda (Usuluddin). Agak tersasar dari target asal.3 tahun.Beberapa hari yang lepas sempat bersama sahabat rombongan dari Universiti Islam Madinah seramai 12 orang. Agak teruja kerana mereka tetamu agung.Ziarah dan melawat Sheikh Syuaib Al-Arnout dan sheikh solah kholidi,berjalan dan membeli kitab di Maktabah Dandis di Amman ternyata mampu menghidupkan semangat untuk meneruskan perjuangan dalam menuntut ilmu.

Bersama Syeikh Solah KholidiBersama Syeikh Syuaib Al-Arnout

Oleh itu,aku merancang untuk menyambung pengajian peringkat  Master di WISE dalam bidang Hadis. Aku cuba mencari sponsor atau tajaan untuk perancangan pengajianku ini. Biarpun belom ada yang sudi membantu. Aku akan terus berusaha kerana aku terkenang kata2 Rabiah Ar Ra’yi,

“Tidak patut seseorang yang mempunyai ilmu itu mensia-siakan dirinya.”

Imam Ibnu hajar di dalam Fathul Bari tatkala mensyarahkan kata2 imam Rabi’ah ini menyatakan salah satu daripada maksud kata2 ini adalah kemampuan akal. Tidak patut seseorang yang mempunyai kemampuan dari sudut akal (bijak,pantas belajar) itu mensia-siakan dirinya dengan tidak terjun dalam dunia pengajian.

Mohon bantuan rakan2 jika ada mengetahui ruang untuk mendapatkan sponsor/tajaan. Resume sudah disiapkan Cuma tidak diletakkan di ruang maya ini.P/s : Tahukah kalian kenapa tajuk post "mengapa kasut lebih baik dari selimut",kerana keluar berkelana melihat dunia luar lebih baik dari tidur bermimpikan dunia fantasi.

Wallahua’alam.

0 comments:

Post a Comment